Unge småbarnsforeldre under utdanning

Når man er ung, fylles kroppen av hormoner og man kan bli stormforelsket i studinen som sitter ved siden av seg i auditoriet. Senere en kveld møtes dem og bli venner. Vennskapet utvikler seg og snart bor de sammen. Studietiden er fantastisk, og i feriene reiser de sammen til Hellas, Alpene og Afrika. Livet er herlig og de vil være sammen hvor enn de går. Enten det var et uhell eller ønske fra dem begge, blir hun en dag gravid. De skal ha et lite kjærlighetsbarn. Sammen nå og for alltid.
Da de begge er studenter, har de kun deltidsjobber med lav inntekt ved siden av studielånene. Men statens Lånekasse kan hjelpe i denne situasjonen. De har rett på foreldrestipend. De tre ukene før og seks uker etter fødselen, er forbeholdt mor, men etter dette kan begge få foreldrestipend dersom vilkårene er oppfylt.
Videre kan foreldre søke om forsørgerstipend. Dette er behovsprøvd ut fra samboers og egen inntekt og formue. Når lån skal betales tilbake, kan man i slike tilfeller søke om betalingsutsettelse og rentefritak opptil ett år, dersom inntekten er lav og barnet er under ti år. Og har man et barn som trenger ekstra pass og stell kan man få omsorgslønn.

Mange muligheter for studenter

Man ser at mulighetene er mange for studenter som får barn. Selv om dette er en periode av livet hvor man nettopp selv har kommet ut av redet, flyttet hjemmefra og startet på sin egen reise, er det flott at det finnes løsninger for unge mennesker som får barn.
For er man med barn kan man for eksempel få støtte til større studentbolig, få diverse rabatter og ordninger for foreldre med barn på opportunities for studentstreningssentre, kantine-besøk og så videre. Det er bare å være undersøkende og finne ut hva man kan få hjelp til. Ofte hjelper slike ordninger til med at man får kjøpt inn de mest nødvendige tingene til barnet, transport og pass, men samtidig bør de unge foreldrene tenke smart i forhold til å handle billig. Ofte kan brukte klær og utstyr være smart fordi man kan være heldig å arve mye. Masse klær er brukt bare noen få ganger og virker til å være nytt. Utstyr som vogn, barnestol, bilsete og så videre, trenger ikke kjøpes nytt. Forbehold om bilsete dersom det har kommet nye regler i forhold til sikkerhet for barnet.
Dette er i grunn en spennende tid både for voksne og barn. De voksne studerer på noe de drømmer om å bli, skape seg en kariere, bli kjent med seg selv og verden rundt dem. For barnet blir det en del av studiehverdagen og kan være heldig å få være med på mange artige opplevelser. Selv om barnet er lite, vil det ha minner om studietidens glade dager.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *