Hvordan klare seg de første årene

Som nybakte foreldre til et lite barn, er det mange hensyn man må ta. Man må ha barnet i fokus, for det er et lite mirakel som trenger all hjelp den kan få for å overleve. Barnet er avhengig av de voksne 24 timer i døgnet, året rundt. Er barnet planlagt eller ikke, er det mange ting som kan forenkle hverdagen for foreldrepar.
Det lille barnet er ikke i stand til å ta vare på seg selv, og trenger næring gjennom amming eller flaske de første månedene. Den nyfødte trenger mye hvile og søvn, og klarer for eksempel ikke å holde hodet stabilt. Det trenger omsorg og nærhet for å utvikle seg godt.
Barn vokser voldsomt de første leveårene, og utvikler både tenner og hår. Derfor trengs det nye klær støtt og stadig. Barn må ofte undersøkes hos barnelegen, og trenger ulike vaksiner. De fleste får man likevel i skolealder.

Passe på finansene

Når det gjelder finanser, er det mange måter å lette den økonomiske situasjonen på.
Det første man bør tenke over, er hvor lang permisjon man skal søke. Man kan velge mellom 100% utbetaling i et år eller 80% utbetaling i kortere periode, alt etter hva man selv ønsker. Og både mor og far skal ta permisjon, ut i fra ulike regler for permisjon. Ut fra hvilken fordeling man velger kan man spare penger.
financesVidere skal man tenke på ulike utgifter som kommer med å få barn. Et nytt menneske trenger klær, bleier, seng, vogn, leker og så videre. Er man tidlig ute kan man begynne å handle inn bleier for eksempel. Handler man smart, får man kvantumsrabatt på kjøp av flere pakker, og dette kan man gjøre når man har råd til det. Da har man allerede handlet inn på en stor utgiftspost de første årene.
Så kan man strikke klær eller arve klær av søsken, søskenbarn eller venners barn. Dermed sparer man tusenlapper.
Dette gjelder også for annet utstyr, som seng, barnestol, bilsete, med mer, som man også kan handle brukt i mange tilfeller, ved å søke etter det på nett. Det egges ut helt fine og nesten ikke brukte varer til nedsatt pris.
Handle på salg er noe som mødre elsker, da man kan få gode rabatter utenfor sesong eller andre typer salg.
Besteforeldre kan være fine og ha, og av dem og familie forøvrig kan man ønske seg utstyr og klær til jul. Da kan man spare mye de første årene når barnet er lite. Noen er nøye på farger og fasong, men husk at det er barnet som skal være komfortabel, ikke foreldrene.
Samarbeide med andre sparer en for tid og penger, og samtidig kan man ha et sosialt liv rundt barnet. Dersom man samarbeider med andre likesinnede, kan man for eksempel bestille ferier sammen og spare penger på den måten. Eller man kan samkjøre til barnehage og så videre. Jo mer kollektivt man tenker, jo mer kan man spare.
Dess tidligere man tenker på slike ting, jo mere kan man spare. Men da er det viktig at også mor tar ansvar og initiativ til å gjøre smarte innkjøp, tenke bærekraftig og spare penger på de fleste ting. For det er ikke viktig at barnet skal se ut som en fotomodell, men har et trygt og sikkert liv. Varsomme fedre passer på at mor og barn har det så godt som overhodet mulig, og passer økonomien så alle blir fornøyde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *