Fra to til tre

Så er den lille kommet. Fra sykehuset kjører dere hjem med verdens mest dyrebare lille knopp, et lite barn som er deres. I ni måneder har barnet vært i magen til mor og utviklet seg fra en liten celle til et ferdig spedbarn.
Det er nå det hele begynner, for nå skal de to ta vare på et menneskeliv, som er helt og holdent avhengig av dem.
Så hvordan klarer men å ta vare på et annet menneske hvert minutt av dagen i flere år? Det er det som er å være foreldre. Å være årvåken og sette av all nødvendig tid til den lille skapningen.
Når de nå har blitt tre, er det mange nye ting å tenke på.
Barnet våkner på natten og skriker. Hvem skal stå opp denne gangen, er en avgjørelse man kanskje skal snakke om på forhånd. Som oftest blir barnet rolig dersom det blir ammet, men det kan være at det ikke er så lett. Kanskje har barnet vondt i magen, og da hjelper det å ta det på armen og vugge det forsiktig. Dette kan være en oppgave for far. Så lenge man er enige og hjelper hverandre så godt man klarer, er dette det viktigste for at begge foreldrene.

Gi deg selv egen tid

Det er viktig å tenke på seg selv opp i all barnepasset. Det kan være å baby in the wagonsnøre på seg løpeskoene, legge barnet i vogna, og ta den med på en løpetur. Da får man kombinert barnepasset med noe man liker å gjøre, nemlig trening.
Liker man å treffe venner og likesinnede, kan man dra på kafeen eller hjemmebesøk. Det er viktig å fortsette å være sosial i en travel hverdag. Slik får man koblet litt av samtidig som barnet ser at de voksne er sammen med andre voksne. Dette lærer barnet å være sosial i trygge omgivelser.
Vil man ha helt fri, kan barnet etter hvert være hos besteforeldre en dag. Da kan man dra sammen på et lite hotellopphold, eller en kinokveld med god mat på restaurant eller lignende.
På denne måten bygger man opp overskudd, til å ta fatt på nye omganger med bleieskift, våkenetter, mating og skrik. Men det hele er en del av livet som kanskje er den beste stunden tre mennesker har sammen. Barnet vokser og blir større, og litt etter litt kan man slippe det løst. Da er det godt å vite at det har hatt trygge og gode omgivelser å se tilbake på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *