Fokus på den fødende

Svangerskaps-tiden er i ferd med å renne ut, magen er kjempestor, og den kommende mammaen vagger fram og tilbake på gulvet. Mest for å døyve smertene og få beveget seg, men også for at barnet sparker og ruller rundt inni der.
Slik kan det være rett før et barn kommer til verden og ser dagens lys for første gang.
Påkjenning på kvinnen er enorm, både fordi hun deler sin egen kropp med Pregnancyet annet individ i ni lange måneder. Inne i magen har det fosteret utviklet seg fra en liten knopp, til å vokse og vokse. Et menneskebarn med hode, hender, føtter, mage og rygg, bli sakte men sikkert til. Godt beskyttet av fostervann ligger barnet der, etter hvert mer og mer urolig.
Neste ting som skjer, er at vannet går. Det betyr at fostervannet går ut, og barnet er faktisk uten det beskyttende vannet som omkranset det i så mange måneder. Så er det snart klart for å ta sine første åndedrag.
Det er en stor påkjenning på bekkenet, men kvinnens underliv er skapt for å føde barn.
Under samtaler med jordmor i forkant av fødselen, blir man enig om hvordan fødselen skal foregå. Noen vil ha normal fødsel med epidural og lystgass liggende bakover, mens andre vil ha setefødsel i basseng. Det er mange måter man kan gjøre det alt ettersom moren ønsker det.

Fødselen er i gang

Når vannet går skal kvinnen gjennom en modnings-fase før riene slår inn. Da vil kroppen gjøre seg klar til den store anstrengelsen. Dette er ikke en del av fødselen, noe mange misforstår. Men det kan gjøre vondt og være ubehagelig. Det kan være greit å ha noen til å holde rundt en når man trenger det, og rom for å være alene når man trenger det.
Man må hele tiden viktig å gjøre slik som den fødende sier, samtidig som man må ta noen ting med en klype salt. For det er ikke alt som blir sagt under en fødsel som er like relevant. Med de omveltende følelsene og store forandringene som skjer, kan det være lett for at det går rundt for den fødende. Derfor får de gjerne også lystgass for at de skal bli litt bedøvet samtidig som de klarer å fokusere på oppgavene. Når riene kommer er fødselen i gang. Da er det viktig å trykke med riene, og puste godt inn.
Man bør sette fokus på den fødende og fødselen både før og under det hele skjer.
På forhånd kan man bli enige om hvordan man skal agere, om man skal kjøre selv til sykehuset, og hvordan man skal gjøre det dersom mannen er på jobb.
Videre kan den fødende bestemme seg for stilling og ønsker under fødselen. Dersom man får nok informasjon og ikke bare leser blogger og hører om hvor fælt det er å føde, kan man slappe mer av og gjøre fødselen til en mest mulig enkel fødsel. Blir man skremt på forhånd, vil man kunne anstrenge seg og skape større smerter og en lengre fødsel. Derfor er det viktig å lytte til de erfarne jordmødrene som har vært gjennom flere hundre fødsler før denne. De kaller gjerne smertene for positive smerter, for utfallet av smertene er så utrolig fantastisk. Man kan nesten ikke fatte og begripe det utrolige som er i ferd med å skje. De to er i ferd med å bli foreldre til et lite barn. Takket være mor har reisen vært behagelig og trygg, og nå kommer tiden hvor barnet skal vokse og bli en ny verdensborger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *